Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘIΒΕΤ - FREE TIBET 2008


ΚΙΝΑ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σχόλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.


Η κραυγή «Free Tibet» για ένα «ελεύθερο Θιβέτ» ακολουθεί την έρμη την ολυμπιακή φλόγα όχι από χώρα σε χώρα, αλλά από καταφύγιο σε καταφύγιο. Ολο σε κάτι αποθήκες την κρύβουν για να τη σώσουν από το... σβήσιμο, το θέμα όμως είναι ότι οι Θιβετιανοί δύσκολα (θα) πληροφορούνται όσα συμβαίνουν έτσι αποκλεισμένοι όπως είναι από τους Κινέζους. Λογοκρισία σε Τύπο και τηλεόραση, λογοκρισία ακόμα και στο Ιντερνετ.

Ευτυχώς όμως υπάρχει το «Voice Of Tibet», «Η Φωνή του Θιβέτ», που επιμένει να στέλνει τα νέα στην πατρίδα. Ενας 100% ελεύθερος ραδιοσταθμός που ακούγεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.vot.org. Αν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αποκλεισμένοι κάτοικοι του Θιβέτ δηλαδή, τον ακούνε από τα βραχέα που μπορεί μεν να μοιάζουν... αρχαία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι χίλιες φορές καλύτερα από κάθε εξελιγμένη τεχνολογία. Και δεν καταλαβαίνουν ούτε από λογοκρισίες ούτε από τίποτε. Το σήμα του σταθμού φτάνει παντού χωρίς κανείς να μπορεί να το διακόψει και είναι από τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουν οι Θιβετιανοί για original ελεύθερη ενημέρωση.

Τα στούντιο έχουν στηθεί σε Ινδία και Νορβηγία και η ίδρυσή του, μια δεκαετία πριν, οφείλεται σε τρεις νορβηγικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μεταδίδει 24ωρο πρόγραμμα στη θιβετιανή και την κινεζική γλώσσα και παρέχει ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός συνόρων. Εκδηλώσεις συμπαράστασης στους αποκλεισμένους αλλά αδούλωτους πορτοκαλί μοναχούς, διαμαρτυρίες ενάντια στο αντιδημοκρατικό καθεστώς της Κίνας, δελτία ειδήσεων σε διάφορες γλώσσες καθώς και τα μηνύματα του Δαλάι Λάμα. Και μιλάμε για γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στο Θιβέτ και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν ούτε καν μέσω των κινητών τηλεφώνων.

________________________________________

*από δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: