Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

βρήκαμε επιτέλους τον ιδανικό συνομιλητή μας;

Αγναντεύοντας το λιμάνι, τη θάλασσα, τα πλοία...


Γιάννης Σταύρου, Πειραιάς, λάδι σε καμβά

Κι ενώ η διαδικασία της σκέψης και της άμεσα εξαρτώμενης ομιλίας τείνουν προς εξαφάνιση...

Με άμεσο αντίκτυπο να μην ακούς πια ολοκληρωμένο λόγο / λογισμό...

Κι ενώ πληθαίνουν οι κακόηχοι θόρυβοι και οι άναρθρες κραυγές...

Όταν ο Μπαχ, ακόμα και οι λαϊκοί Beatles, έχουν εξοβελιστεί από τα κάθε είδους αρκουδιάρικα...

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ κατασκευάζουν ομιλούντα...ρούχα..!

Αντί να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας - τώρα θα μιλάμε...Ω, μοναχικοί φίλοι, λέτε να βρήκαμε επιτέλους τον ιδανικό συνομιλητή μας;

Ακολουθεί η χαρμόσυνη είδηση...

Ρούχα που μιλούν...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13-7-2010

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) έφτιαξαν ρούχα που ακούν και εκπέμπουν θόρυβο. «Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του MIT, Γιόελ Φινκ, έκανε ένα σημαντικό βήμα στις λειτουργικές ίνες, καθώς πλέον μπορούν να ανιχνεύσουν και να παράγουν ήχο», ανέφερε το MIT.

Το επίτευγμα αυτό, που περιγράφεται στο τεύχος του Αυγούστου για τα Υλικά της Φύσης, προσθέτει μια ηχητική ιδιότητα στα ρούχα. Επιπλέον, τα ρούχα αυτά μπορούν να εμπεριέχουν εφαρμογές που παρακολουθούν τις σωματικές λειτουργίες και τα μικροσκοπικά ινίδια που μετρούν τη ροή του αίματος.

Η έρευνα αυτή, που διήρκησε μια δεκαετία, στοχεύει στην ανάπτυξη ινών με όλο και πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα υφάσματα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Μέλος της ομάδας δήλωσε ότι «οι ίνες αυτές δεν ακούν μόνο, αλλά παράγουν και ήχο. Αν συνδεθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, δονούνται. Όταν δονούνται, ακούγονται ήχοι που προέρχονται από το ύφασμα».

Οι νέες ίνες μοιάζουν με ένα παρόμοιο πλαστικό που χρησιμοποιείται στα μικρόφωνα. Οι ερευνητές επηρεάζουν την περιεκτικότητα του φθορίου για να εξασφαλίσουν την μονόπλευρη στάση των μορίων. Αυτή η ανισορροπία μετατρέπει το πλαστικό σε πιεζοηλεκτρικό, που σημαίνει ότι αλλάζει σχήμα, όταν βρίσκεται σε ηλεκτρικό πεδίο.

Εκτός από τα μικρόφωνα και τους βιολογικούς αισθητήρες, οι ίνες θα μπορούσαν να παρακολουθούν τη ροή του νερού στον ωκεανό και να απεικονίζουν με ραντάρ μια μεγάλη έκταση με πολύ υψηλότερες αναλύσεις, σύμφωνα με το MIT.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: