Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Επιστημονική φαντασία & ζωγραφική...

Περίπατος στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πρωϊνό, χειμώνας, με μπουφάν...
Από το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σταύρου...


Γιάννης Σταύρου, Κυριακάτικος περίπατος, λάδι σε καμβά

Με τη ζέστη να χτυπάει κόκκινο και την Ελλάδα να πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο, ας ασχοληθούμε με κάτι χαριτωμένο και...δροσερό για να μην παραφρονήσουμε εντελώς...

Δίνουμε λοιπόν το λόγο στον υπέροχο χιουμορίστα, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Douglas Adams...

  • Στις 8 Μαρτίου 1978, παίχτηκε στο ραδιόφωνο το "Γυρίστε Τον Γαλαξία Μ' Ώτο-Στοπ" (που το έγραψε ο Douglas Adams όταν ήταν 18 ετών, καθώς ταξίδευε στην Ευρώπη με ώτο-στοπ) κι έκανε μεγάλη επιτυχία. Το 1979 κυκλοφόρησε τ' ομώνυμο βιβλίο και μετά το συνέχισε με το "Ρεστοράν Στο Τέλος Του Σύμπαντος" κι απέκτησε φανατικούς οπάδούς. Αυτό τον ενθάρρυνε να κυκλοφορήσει και συνέχεια με τίτλο "Η Ζωή, Το Σύμπαν & Τα Πάντα" το 1982 και τέλος το 1984 τη συνέχεια "Χαιρετώ Κι Ευχαριστώ Για Όλα Το Ψάρι", με τέτοιο τρόπο δηλαδή ώστε να 'ναι η πρώτη 3λογία που αποτελείται από 4 βιβλία. Ωστόσο, δεν άντεξε στον πειρασμό κι έγραψε και 5ο βιβλίο στη σειρά, το "Μάλλον Ακίνδυνος", (Εκδόσεις "Μέδουσα") το 1992.
  • Έγραψεν επίσης το εναλλακτικό λεξικό "Το Νόημα Της Ζωής", μαζί με τον Τζων Λόυντ, καθώς και μια σειρά χιουμοριστικά μυθιστορήματα.
Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ


Μικρά Αποσπάσματα Από Το Α' Βιβλίο Της ...5τομης 3λογίας


εισαγωγή

Πέρα μακριά στα αχαρτογράφητα τέλματα της πιο μπανάλ περιοχής του Δυτικού Σπειροειδούς βραχίονα του Γαλαξία, βρίσκεται ένας μικρός, ασήμαντος, κίτρινος ήλιος. Γύρω απ' αυτόν τον ήλιο, σε μιαν απόσταση περίπου εικοσιδύο εκατομμυρίων μιλίων, γυρίζει ένας εντελώς ασήμαντος, μικρός, γαλαζοπράσινος πλανήτης, που οι κάτοικοί του, μια μορφή ζωής καταγόμενη από πιθήκους, είναι τόσο πρωτόγονοι, που πιστεύουν ακόμη πως τα ψηφιακά ρολόγια είναι μια πανέξυπνη ιδέα.

Αυτός ο πλανήτης έχει -ή μάλλον είχε- ένα πρόβλημα, που ήτανε το εξής: οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσανε σ' αυτόν ήτανε συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχανε προταθεί γι' αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με τη διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτιά που 'τανε δυστυχισμένα. Κι έτσι το πρόβλημα παρέμενε, πολλοί άνθρωποι είχανε τα χάλια τους κι οι περισσότεροι ήταν αξιοθρήνητοι, ακόμα κι αυτοί με τα ψηφιακά ρολόγια. Όλο και περισσότεροι, υποστηρίζανε πως ήτανε λάθος που κατέβηκαν από τα δέντρα και μερικοί λέγανε πως ακόμα και στα δέντρα ήτανε μια άσχημη κίνηση και πως δεν έπρεπε καν να 'χουνε βγει καν από τους ωκεανούς.

Τότε, μια Πέμπτη, κάπου δυο χιλιάδες χρόνια από τότε που 'χανε καρφώσει κάποιον σ' ένα δέντρο επειδή είπε πόσον ωραία θα 'ταν αν αρχίζανε να φέρονται καλά ο ένας στον άλλον, έτσι γι' αλλαγή, μια κοπέλα που καθότανε μόνη της σ' ένα μικρό καφενείο στο Ρίκμανσουόρθ, ξαφνικά κατάλαβε τι ήταν αυτό που δε πήγαινε καλά τόσο καιρό και πως θα μπορούσεν ο κόσμος να γίνει ένα ωραίο κι ευτυχισμένο μέρος για όλους. Αυτή τη φορά είχε βρει το σωστό πράγμα που θα λειτουργούσε, χωρίς να χρειαστεί να καρφωθεί κανείς πουθενά. Δυστυχώς όμως, προτού προλάβει να φτάσει στο τηλέφωνο και να ειδοποιήσει κάποιον, μια τρομερή, ηλίθια καταστροφή συνέβη κι η ιδέα της χάθηκε για πάντα.

Αυτή δεν είν' η ιστορία της. Αλλ' είναι η ιστορία αυτής της τρομερής, ηλίθιας καταστροφής και μερικών συνεπειών της. Είν' επίσης η ιστορία ενός βιβλίου που λέγεται "Γυρίστε Τον Γαλαξία Μ' Ώτο-Στοπ", ένα βιβλίο που δεν είναι γήινο, που δε δημοσιεύτηκε ποτέ στη Γη και που κανείς Γήινος δεν είχε δει ή ακούσει γι' αυτό, ως τη τρομερή αυτή καταστροφή.
Ήταν όμως πολύ αξιόλογο βιβλίο. Ίσως το πιο αξιόλογο που βγήκε ποτέ για τον μεγάλο εκδοτικό οίκο της Μικρής 'Αρκτου, που 'ταν επίσης άγνωστος στους Γήινους. Δεν είναι μόνον έν' αξιόλογο βιβλίο, αλλά και μια μεγάλη επιτυχία, πιο δημοφιλές από τον "Γαλαξιακό Τσελεμεντέ", πιο διαδεδομένο από το "Πενήντα Τρία Ακόμη Πράγματα Που Μπορείτε Να Κάνετε Σε Μηδέν Βαρύτητα", πιο πολύκροτο κι από τη περιβόητη φιλοσοφική τριλογία του Ούλον Κόλουφιτ, "Που Έκανε Λάθος Ο Θεός", "Μερικά Ακόμη Από Τα Μεγάλα Λάθη Του Θεού" και "Ποιος Είναι Αυτός Ο Θεός Τέλος Πάντων;".

Σε πολλούς από τους πιο άνετους πολιτισμούς του Εξωτερικού Ανατολικού Χείλους του Γαλαξία, το "Γυρίστε Τον Γαλαξία Μ' Ώτο-Στοπ", έχει ήδη υποσκελίσει τη "Μεγάλη Γαλαξιακή Εγκυκλοπαίδεια" και θεωρείται η πιο έγκυρη παρακαταθήκη γνώσης και σοφίας, αν κι έχει αρκετές παραλείψεις και πολλές φορές τα στοιχεία του είναι πλαστά ή τουλάχιστον ανακριβή. Παρ' όλ' αυτά, έχει μεγαλύτερη επιτυχία, γιατί πλεονεκτεί σε δυο σημαντικά σημεία: Πρώτον, είναι λίγο πιο φτηνό και δεύτερον, έχει χαραγμένη στο εξώφυλλό του, με μεγάλα γράμματα, τη λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!

Αλλά η ιστορία αυτής της τρομερής, ηλίθιας Πέμπτης, η ιστορία των παράξενων συνεπειών της και το πως αυτές οι συνέπειες είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένες μ' αυτό το καταπληκτικό βιβλίο, αρχίζει πολύ απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: