Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ας απολαύσουμε τους καφέδες μας επιτέλους...

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η καφείνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρησιμη στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ!

Ας πίνουμε λοιπόν άφοβα τον καφέ μας πολλές φορές τη μέρα…Επιτέλους μια απόλαυση επιτρέπεται! Νάταν κι ο καπνός το ίδιο απαραίτητος…

kek-sm

Γιάννης Σταύρου, Κόκκινο χαρμάνι, λάδι σε καμβά

Η καταπληκτική είδηση απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 12-7-2009. Ακολουθεί το άρθρο:

Ο καφές φάρμακο κατά του διανοητικού εκφυλισμού

Η έμφαση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από τις νευροεπιστήμες στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα δεδομένα που αφορούν όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια που πλήττει τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες μεγάλου αριθμού ατόμων παγκοσμίως.

Από πρόσφατες έρευνες προέκυψε ότι η υποχώρηση της νόσου είναι στενά συνυφασμένη με τη διατροφή. Μια νέα έρευνα ανέδειξε την ευεργετική επίδραση της καφεΐνης σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα που εμφάνιζαν μνημονικό εκφυλισμό όμοιο με αυτόν που εκδηλώνεται σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Ηταν γνωστό ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν στον εγκέφαλό τους ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής στο αίμα, τουλάχιστον στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease» σε δύο ξεχωριστά άρθρα, βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη Πορτογάλων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ είχαν καταναλώσει λιγότερο καφέ κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της ζωής τους σε σύγκριση με άτομα που δεν έπασχαν από την ασθένεια. Εκτοτε και άλλες μελέτες διατύπωσαν την υπόθεση ότι μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης ενδεχομένως να συνέβαλλε στην επιβράδυνση του διανοητικού εκφυλισμού που επέρχεται με το γήρας. Οι μελέτες όμως αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί πειραματικά.

Η έρευνα των Αμερικανών νευροεπιστημόνων κατάφερε τώρα ακριβώς αυτό: αφενός να ελέγξει τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη λειτουργία της μνήμης και αφετέρου να τις απομονώσει από την επενέργεια άλλων παραγόντων, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.

Από τα πειράματα που έκαναν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στην ηλικία των 18-19 μηνών, ηλικία που αντιστοιχεί στον άνθρωπο περίπου στα 70 χρόνια, παρουσίαζαν εμφανή προβλήματα μνήμης. Οι ερευνητές αποφάσισαν τότε να χορηγήσουν στα μισά ποντίκια 500 mg καφεΐνη την ημέρα (ένα φλιτζανάκι καφέ περιέχει 100-120 mg καφεΐνη και ένα φλιτζάνι τσάι 70-90 mg).

Μετά δύο μήνες οι ποντικοί στους οποίους είχε χορηγηθεί καφεΐνη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα μνημονικά τεστ, επιδεικνύοντας επιδόσεις ανάλογες με των συνομήλικών τους φυσιολογικών ποντικών. Αντίθετα, οι ποντικοί στους οποίους είχαν χορηγηθεί μόνο ψευδοφάρμακα (placebo) εξακολούθησαν να παρουσιάζουν απώλεια μνήμης. Επιπλέον, οι ποντικοί που είχαν λάβει καφεΐνη παρουσίασαν μειωμένη συγκέντρωση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς κατά 50%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ίσως σημαίνει ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τις βιοχημικές διαδικασίες που οδηγούν στην υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης αυτής στον εγκέφαλο.

Κατά τον Gary Arendash, κύριο συγγραφέα ενός από τα δύο άρθρα, χάρη στα νέα δεδομένα διανοίγονται νέες ερευνητικές προοπτικές για την αντιμετώπιση της νόσου στον άνθρωπο. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο η καφεΐνη να αποδειχθεί ακόμη και θεραπευτικό μέσο κατά της νόσου και όχι απλώς μια στρατηγική στην κατεύθυνση της πρόληψης. *

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Νύχτες του Αυγούστου

Ο αυγουστιάτικος νυχτερινός ουρανός. Νύχτα στην Ακρόπολη…

acropolis-moon-x

Γιάννης Σταύρου, Ακρόπολη 1970, λάδι σε καμβά

Παραμένει μαγικός κι απίστευτα όμορφος. Κάτι που δεν κατάφερε να καταστρέψει η αντιαισθητική εποχή μας. Εξάλλου η νύχτα σκεπάζει μαγικά όλες τις ασχήμιες…

Ας απολαύσουμε σήμερα το βράδυ τα πεφταστέρια κι ας κάνουμε μια ευχή – όπου κι αν βρισκόμαστε, στα νησιά, στην Αθήνα, στην Αττική…

(απο COSMO.GR):

Ένα μοναδικό θέαμα στον ελληνικό ουρανό, τη βροχή των διαττόντων αστέρων, που είναι γνωστοί ως Περσείδες, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης (11 και 12/08).

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν πως οι καλύτερες ώρες για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, που καλύπτει όλο τον ουρανό και είναι ορατό και με γυμνό μάτι, είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, ενώ συστήνουν σε όποιον έχει την υπομονή και το απολαύσει, να μην κοιτάει τη σελήνη, καθώς περιορίζει τη νυχτερινή όραση.

Η βροχή διαττόντων αστεριών ονομάστηκε Περσείδες, επειδή η περιοχή του ουρανού, από την οποία φαίνεται να ξεκινά η εντυπωσιακή πορεία τους, είναι ο βόρειος αστερισμός του Περσέα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι Περσείδες οφείλουν την ύπαρξή τους στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, που πραγματοποιεί μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο, κάθε 130 χρόνια.,

Αυτό που παρατηρούμε είναι στην πραγματικότητα τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε στο πέρασμά του μέσα από το ηλιακό σύστημα ο κομήτης αυτός.

Και καθώς η γη περνά μέσα από το νέφος των σωματιδίων αυτών, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνει χώρα στο νυχτερινό ουρανό το σχετικό φαντασμαγορικό θέαμα.

Οι Περσείδες παρατηρούνται συνήθως μεταξύ 23 Ιουλίου και 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, με μέσο ρυθμό περίπου 60 με 80 μετεώρων την ώρα, ενώ το εντυπωσιακό φαινόμενο μπορούν να απολαύσουν ευκολότερα όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αριθμός των διαττόντων αστέρων μειώνεται διαχρονικά, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Τί τρέχει με τη νέα γρίπη

Σ’ εποχή που ο περισσότερος κόσμος κάνει διακοπές, οι ειδήσεις, η φημολογία, η πληροφόρηση και η παραπηροφόρηση γύρω από τη νέα γρίπη είναι σε κρεσέντο…

Πριν προχωρήσουμε στις σχετικές βάσιμες απορίες, ας χαρούμε τη νυχτερινή, καλοκαιρινή Ύδρα…

kamini-sm

Γιάννης Σταύρου, Καμίνι, λάδι σε καμβά

Πόσο αληθινά είναι τα σενάρια για τη νέα γρίπη;

Ο παγκόσμιος ή ο πανελλήνιος συναγερμός, ο μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα; Γιατί όλη αυτή η προαναγγελόμενη κινητοποίηση για μια γρίπη που τουλάχιστον δεν είναι, κατά τα λεγόμενα τους, πιο επικίνδυνη από τη κοινή εποχιακή;

Όταν μιλούν οι επιστήμονες, μας καθησυχαζουν. Όταν μιλούν οι πολιτικοί, μας ανησυχούν.

Τί συμβαίνει τελικά;

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από την εφημερίδα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέον για τους προβληματισμούς που θέτει αλλά και για ένα μεγαλύτερο εύρος πληροφόρησης. Ακολουθεί το σχετικό άρθρο:

Παγκόσμια απάτη ο Η1Ν1; (3-8-2009)

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Όλο και περισσότεροι ανά τον κόσμο μιλάνε για απάτη ως προς
τον Η1Ν1. Τι να πιστέψει κανείς;
Η πληροφόρηση που μπορεί κανείς να συγκεντρώσει σήμερα από πολλά μέρη του κόσμου για τον ιό των χοίρων, είναι καταιγιστική και διογκούμενη. Πολλοί πλέον μιλούν για προσπάθεια ύποπτη των Αμερικανικών μεγαλο-φαρμακευτικών εταιριών να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς με το εμβόλιο κατά της “γρίπης των χοίρων”.
Πολιτικές ηγεσίες χωρών φροντίζουν να καλλιεργούν και να συντηρούν κύμα πανικού, αδικαιολόγητο, τόσο για την ίδια τη γρίπη όσο και για τις ενδεχόμενες πανδημικές της μορφές.
Να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες, και το εμβόλιο πωλείται προς 50 δολάρια το κουτί.
Κάτι ακόμη αξιοπρόσεκτο είναι ότι κύριος μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρίας είναι ο πρώην υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, ένας από τους υπεύθυνους για τον πόλεμο του Ιράκ.
Αν μελετήσει κανείς το συγκεκριμένο θέμα της γρίπης αυτής, και από όσες τεκμηριωμένες πληροφορίες διαρκώς καταφθάνουν, μπορεί να εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις απέναντι στην επιχειρούμενη μαζική επιρροή.
Και αυτά όλα τη στιγμή που:
• κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο από τις κλασικές μορφές γρίπης πεθαίνουν γύρω στους 50.000 συνανθρώπους μας.
• κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως 2.000.000 άνθρωποι από μαλάρια.
• άλλα 2.000.000 πεθαίνουν από διάρροια.
• από ιλαρά και πνευμονία πεθαίνουν κάποια εκατομμύρια, ενώ το εμβόλιο είναι πολύ φτηνό.
• η γρίπη των πτηνών προκάλεσε τον θάνατο 250 ατόμων.
• η κοινή γρίπη σκοτώνει 500.000 ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως.
• και η πρόβλεψη του ιατρικού κόσμου για την γρίπη των χοίρων είναι 300 άτομα το χρόνο παγκοσμίως.
Παρακάτω δίδονται ιστοσελίδες όπου κανείς μπορεί να βρει τεκμηριωμένα στοιχεία του θέματος. Ο καθένας που ενδιαφέρεται σοβαρά με το θέμα μπορεί να συζητήσει τις πληροφορίες του με τον προσωπικό του γιατρό.
Μέσα στις πληροφορίες που βρίσκει κανείς πάνω στον ιό των χοίρων είναι και η τοποθέτηση του δρ. L. Day Md, πρώην χειρουργού επικεφαλής του νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή, ο οποίος δηλώνει: “Μην κάνετε το λάθος να πέσετε στην παγίδα… Η φάρσα της γρίπης δεν είναι η πρώτη. Η κυβέρνηση, η επίσημη ιατρική και οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξαναπεί ψέματα στον πληθυσμό. Όλα αυτά για να προκαλέσουν τον φόβο, το κέρδος, αλλά και την… αιματοχυσία”.
“Το έκαναν με τη γρίπη των χοίρων την δεκαετία του ’70 και την ισπανική γρίπη που προκλήθηκε από τους εμβολιασμούς”.
“Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ισπανική γρίπη το 1918 προκλήθηκε από τα εμβόλια, από τη μαζική δηλητηρίαση του σώματος λόγω των πολλών και διαφορετικών εμβολίων” (πηγή: http://www.naturalnews.com/026503_pandemic_swine_flu_bioterrorism.html, 23/06/09).
Επίσης, η Αυστριακή ερευνήτρια-δημοσιογράφος Jane Burgermeister προειδοποιεί όλο τον κόσμο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία. Ήδη κατέθεσε μήνυση στο FBI, κατηγορώντας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και πολλούς υψηλόβαθμους πολιτικούς ότι
έχουν σκοπό να διαπράξουν μαζική γενοκτονία. Έχει ετοιμάσει επίσης δικαστική προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προετοιμάζεται στις ΗΠΑ.
Προηγουμένως προσέφυγε δικαστικά κατά των φαρμακευτικών εταιριών Baxter και Avir Green Hills Technology, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τη σκόπιμη “δημιουργία” της γρίπης των χοίρων, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη) παραγωγή εμβολίων, κ.λπ.).
Μέσα στις προσωπικότητες που κατηγορούνται είναι ο Barack Obama, Devid Nabarro (συντονιστής της γρίπης των χοίρων στον ΠΟΥ), Janet Napolitano (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας), ο David Rothschild, David Rockefeller, George Soros, Werner Faymann (Καγκελλάριος της Αυστρίας) και η Alois Stoger (υπουργός Υγείας της Αυστρίας).
Τους κατηγορεί λοιπόν όλους ότι μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα χορηγήσουν τοξική ουσία που θα προκαλέσει τον μαζικό θάνατο του αμερικάνικου πληθυσμού.
Πού η αλήθεια και που το ψέμα και η παραπλάνηση;
Ποιον να πιστέψεις και από ποιόν να απομακρυνθείς όταν το ψέμα παρουσιάζεται περισσότερο πειστικό από την αλήθεια;
British Medical Journal, “δεδομένα για τους θανάτους από τη γρίπη” http://www.bmj.com/cgi/content/full/339/jul15_1/b2881
Canadian Medical Officer slams WHO for raising H1N1 alertubbca/ Irresponsible http://www.youtube.com /watch?v=2Czpk1_gZc4feature=related
• H απάτη της Ισπανικής γρίπης του 1918: http://members.iimetro.com.au/-hubbca/spanish_flu.htm
• Τρομοεμβολιασμοί: http://whispering-planet.blogspot.com /2009/07/blog-post_09.html
• Κατηγορίες εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΗΕ: http://www.youtube.com/results?seartch_query=”Jane+Burgetmeister”+&search_type=&aq=f
• Περίληψη του νέου συνόλου κατηγοριών για εγκληματικές ενέργειες που θα αποδοθούν στην Αυστρία: http://birdflu666.wordpress. com/2009/07/20/summary-of-new-set-of-criminal-charges-to-be-filed-in-austria-on-wednesday-2/