Ο αυγουστιάτικος νυχτερινός ουρανός. Νύχτα στην Ακρόπολη…
Γιάννης Σταύρου, Ακρόπολη 1970, λάδι σε καμβά
Παραμένει μαγικός κι απίστευτα όμορφος. Κάτι που δεν κατάφερε να καταστρέψει η αντιαισθητική εποχή μας. Εξάλλου η νύχτα σκεπάζει μαγικά όλες τις ασχήμιες…
Ας απολαύσουμε σήμερα το βράδυ τα πεφταστέρια κι ας κάνουμε μια ευχή – όπου κι αν βρισκόμαστε, στα νησιά, στην Αθήνα, στην Αττική…
(απο COSMO.GR):
Ένα μοναδικό θέαμα στον ελληνικό ουρανό, τη βροχή των διαττόντων αστέρων, που είναι γνωστοί ως Περσείδες, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης (11 και 12/08).
Οι αστρονόμοι επισημαίνουν πως οι καλύτερες ώρες για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, που καλύπτει όλο τον ουρανό και είναι ορατό και με γυμνό μάτι, είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, ενώ συστήνουν σε όποιον έχει την υπομονή και το απολαύσει, να μην κοιτάει τη σελήνη, καθώς περιορίζει τη νυχτερινή όραση.
Η βροχή διαττόντων αστεριών ονομάστηκε Περσείδες, επειδή η περιοχή του ουρανού, από την οποία φαίνεται να ξεκινά η εντυπωσιακή πορεία τους, είναι ο βόρειος αστερισμός του Περσέα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι Περσείδες οφείλουν την ύπαρξή τους στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, που πραγματοποιεί μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο, κάθε 130 χρόνια.,
Αυτό που παρατηρούμε είναι στην πραγματικότητα τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε στο πέρασμά του μέσα από το ηλιακό σύστημα ο κομήτης αυτός.
Και καθώς η γη περνά μέσα από το νέφος των σωματιδίων αυτών, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνει χώρα στο νυχτερινό ουρανό το σχετικό φαντασμαγορικό θέαμα.
Οι Περσείδες παρατηρούνται συνήθως μεταξύ 23 Ιουλίου και 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, με μέσο ρυθμό περίπου 60 με 80 μετεώρων την ώρα, ενώ το εντυπωσιακό φαινόμενο μπορούν να απολαύσουν ευκολότερα όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αριθμός των διαττόντων αστέρων μειώνεται διαχρονικά, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου