Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Καλοκαίρι, διαστημικά ταξίδια, χειμέρια νάρκη...

Ελληνικό καλοκαίρι, μέσα Ιουλίου, ζέστη...Την Κυριακή, μπορεί το θερμόμετρο να χτυπήσει 40 βαθμούς...

Καλοκαίρι, καιρός για ταξίδια…

birthday-card1

Γιάννης Σταύρου, Ένα μικρό καράβι, λάδι σε χαρτί

Κι αν δεν μας αρέσει ο πλανήτης – μεταξύ μας παραγέμισε – μπορούμε να προετοιμαστούμε γι’ αλλού. Εκεί που είναι ακόμα ανεξερεύνητα και επιτέλους μοναχικά και πρωτόγνωρα..!

Λίγη αναμονή. Θα μπούμε σε χειμέρια νάρκη που θα μας διατηρήσει νέους και δυνατούς…Όταν το διαστημόπλοιο θα είναι έτοιμο και καλοτάξιδο θάμαστε καθόλα έτοιμοι κι εμείς για τη μεγάλη περιπέτεια…!

Δημοσιεύουμε την είδηση για τα πειράματα “χειμέριας νάρκης” και μπαίνουμε πάραυτα στη λίστα αναμονής…

Η είδηση από το πολυ ενδιαφέρον επιστημονικό (το συστήνουμε) blog http://medgreece.gr/ :

Δύο μήνες πριν, μια εντυπωσιακή είδηση έκανε την εμφάνισή της στον ιατρικό κόσμο.

Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, στα οποία χορήγησαν υδρόθειο σε σταθερές, μικρές δόσεις για να επιτύχουν ένα είδος χειμέριας νάρκης -στα αγγλικά “suspended animation”- στην οποία οι λειτουργίες του σώματος αντιδρούσαν εντυπωσιακά. Στο Medgreece είχαμε κάνει άρθρο για το θέμα, που μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Σήμερα οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να συνεχίσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους μιας και τα αποτελέσματα από τα προηγούμενα πειράματα ήταν ενθαρρυντικά.

Μια μικρή αναδρομή…

Για να κάνουμε μια σύντομη ανακεφαλαίωση, ερευνητές από το Massachusetts General Hospital (MGH), χορήγησαν υδρόθειο σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος όπου χορηγούνταν το συγκεκριμένο αέριο, η καρδιακή λειτουργία, η θερμοκρασία (πάνω από 2ο βαθμούς Κελσίου), ο μεταβολισμός (κατά 90%), και η αναπνοή “έπεσαν” ενώ η αρτηριακή πίεση και η οξυγόνωση των ιστών παρέμεινε σταθερή.
Όταν στη συνέχεια διεκόπη η παροχή υδρόθειου, μέσα σε διάστημα μισής ώρας τα ποντίκια ξαναβρήκαν τις αισθήσεις τους χωρίς παρενέργειες. Τότε οι ερευνητές είχαν μείνει έκπληκτοι με τα αποτελέσματα μιας και το συγκεκριμένο αέριο είναι κανονικά δηλητηριώδες. Ο επόμενος στόχος τους τότε ήταν οι δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα.

Και η εφαρμογή στους ανθρώπους…

Σήμερα όμως πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε εφαρμογή της μεθόδου σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε ασθενείς με εγκεφαλικό ή πάσχοντες από χρόνια αρθρίτιδα. Το υδρόθειο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να θέσει τους ασθενείς με μεγάλα τραύματα ή εγκεφαλικό σε μια κατάσταση “χειμερίας νάρκης” όπου οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται σημαντικά, χωρίς παρενέργειες και η αιμορραγία περιορίζεται, δίνοντας έτσι χρόνο στους γιατρούς να επέμβουν.

Αν και (όπως προαναφέραμε) το υδρόθειο είναι θανατηφόρο, μικροσκοπικές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γαστρικά έλκη και οι παρενέργειες γενικότερα της ασπιρίνης και άλλων παρόμοιων αναλγητικών, που δημιουργούνται με τη χρόνια χρήση τους, μπορούν να εξαλειφθούν αν χορηγηθούν ταυτόχρονα χημικές ουσίες οι οποίες απελευθερώνουν υδρόθειο στο έντερο, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια. Ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση τέτοιων αναλγητικών θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τις παραπάνω χημικές ουσίες να αποφύγουν την εσωτερική αιμορραγία.

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου αερίου έχουν εντυπωσιάσει τον ιατρικό κόσμο , και σύντομα ασθενείς με τραύματα από ατυχήματα, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά, ή ακόμα και ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση, θα μπορούν να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα στους γιατρούς τη δυνατότητα να επέμβουν αποτελεσματικότερα.
Τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά, ώστε ακόμα και ο στρατός ενδιαφέρθηκε για την συγκεκριμένη μέθοδο και την εφαρμογή της σε τραυματισμένους στρατιώτες που κινδυνεύουν από ακατάσχετη αιμορραγία μετά από τραύματα στην μάχη.

Λόγω των προαναφερόμενων ιδιοτήτων ακόμα και η μακρόχρονη “χειμερία νάρκη” για τις ανάγκες ενός υποθετικού ταξιδιού στο διάστημα (όπως βλέπουμε στις ταινίες) ίσως κάποια στιγμή να επιτυγχάνεται χάρη στο υδρόθειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: