Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Σταύρου, Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου...


Η πρόσκληση στην έκθεση ζωγραφικής

Με το βλέμμα στραμμένο πίσω...

Ο ζωγράφος Γιάννης Σταύρου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά σε φίλους & συλλέκτες στο εργαστήριο του στην Παιανία.
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου από τις 12.00 το μεσημέρι...

Πληροφορίες - παραλαβή προσκλήσεων: 210 6645664

---------------------------------------------------------

Ο τίτλος της έκθεσης ανταποκρίνεται απόλυτα στη θεματολογία του ζωγράφου.

Όπως τονίζει ο ίδιος, "η βαθύτερη συγκίνηση έρχεται πάντα από το παρελθόν. Από το πλούσιο περιεχόμενο αυτού του κεφαλαίου αντλώ και απολαμβάνω τους συναισθηματικούς τόκους. Ήχοι, οσμές, γεύση ζωής περνούν με τη μαγική τους ιδιότητα στα σχήματα και τα χρώματα του τελάρου..."

Καράβια, θάλασσα, βουνά, δέντρα εναλλασσονται με σκηνές από αστικά τοπία και ανθρώπινες φιγούρες. Σκηνές μνήμης που παγιδεύονται στη ζωγραφική, "τελευταία απομεινάρια από σπίτια, καράβια, δάση που σηματοδότησαν ολόκληρη εποχή του ελληνικού περιβάλλοντος και που στη συνέχεια περιμένουν παθητικά και σιωπηλά την εξαφάνιση τους..."

Περισσότερα στον δικτυακό τόπο του ζωγράφου:
http://yannisstavrou.blogspot.com

Απλές συμβουλές για τη νέα γρίπη

Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της γρίπης από το University of Kansas Hospital

Προλάβετε τη γρίπη χοίρων

Οι μόνες πύλες εισόδου είναι τα ρουθούνια και το στόμα. Σε μια σφαιρική επιδημία αυτής της φύσης, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγει κανείς την επαφή με H1N1 παρά όλες τις προφυλάξεις. Ενώ είστε ακόμα υγιείς και μην παρουσιάζοντας οποιαδήποτε συμπτώματα H1N1 της μόλυνσης, προκειμένου να αποτραπούν ο πολλαπλασιασμός, η επιδείνωση των συμπτωμάτων και η ανάπτυξη των δευτεροβάθμιων μολύνσεων, κάνετε μερικά πολύ απλά βήματα :

1. Γαργάρες δύο φορές την ημέρα με θερμό αλατισμένο νερό ή Listerine. Ο H1N1 παίρνει 2-3 ημέρες μετά από την αρχική μόλυνση στο λαιμό/τη ρινική κοιλότητα για να πολλαπλασιαστεί και να παρουσιάσει χαρακτηριστικά συμπτώματα. Απλό αλλά αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε, το αλατισμένο νερό έχει την ίδια επίδραση σε ένα υγιές άτομο που το Tamiflu έχει σε ένα μολυσμένο. Μην υποτιμήστε αυτήν την απλή, ανέξοδη, και ισχυρή προληπτική μέθοδο.

2. Φυσήξτε τη μύτη δυνατά μια φορά την ημέρα και σφουγγίστε και τα δύο ρουθούνια με βατονέτες βαμβακιού εμποτισμένες σε θερμό αλατισμένο νερό. Αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του πληθυσμού του ιού.

3. Βοηθήστε τη φυσική ασυλία σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες C και D. Εάν πρέπει να συμπληρώσετε με ταμπλέτες βιταμίνης C, σιγουρευτείτε ότι έχει επίσης τον ψευδάργυρο για να ωθήσει την απορρόφηση.

4. Πιείτε μεγάλο μέρος των θερμών υγρών (τσάι, καφές, κ.λπ.) όπως μπορείτε. Η κατανάλωση των θερμών υγρών έχει την ίδια επίδραση με τις γαργάρες, αλλά στην αντίστροφη κατεύθυνση. Ξεπλένουν δηλαδή, αντί να πολλαπλασιάζουν, τους ιούς από το λαιμό στο στομάχι όπου δεν μπορούν να επιζήσουν, να πολλαπλασιαστούν ή να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Γούρι..!

Μάθαμε ότι τα νεογνά σκατζοχοιράκια φέρνουν τύχη!

Την έχουμε ανάγκη άμεσα...

Απολαύστέ τα!










από τη φίλη Αγγελική...

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Οι σκέψεις του ανθρώπινου είδους και η τηλεπαθητική μηχανή...

Συμφωνούμε απόλυτα και προσυπογράφουμε χωρίς σχόλια την σημερινή ανάρτηση στο blog: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ :

...όταν ψάχνουμε τη Σκέψη με το φανάρι...


Γιάννης Σταύρου, Σε πράσινο φόντο, λάδι σε χαρτί

Στην εποχή που στην κυριολεξία ψάχνουμε τη Σκέψη με το φανάρι, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μηχάνημα που θ' ανιχνεύει τις σκέψεις των ανθρώπων...

Χάρισμα τους!

Μας αφήνει παγερά αδιάφορους η αποκάλυψη των σκέψεων του ανθρώπινου είδους. Από κάθε λογής σκουπίδια έχουμε πήξει εδώ και καιρό. Αρκεί που ακούμε ή διαβάζουμε τις επίσημες "σκέψεις" των συγχρόνων μας...
Μακριά από μας και οι κρυφές τους. Έλεος!

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα στο Blog της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ(19-11-2009):

Η ΤΗΛΕΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Οι επιστήμονες νευρολόγοι Jack Gallant και Shinji Nashimoto του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ανακάλυψαν ένα μηχανισμό που μπορεί να αναπαραστήσει εικόνες από τα όσα σκέφτεται κάποιο άτομο, που μπορεί, με άλλα λόγια, να διαβάσει τη σκέψη και να την απεικονίσει.

Αυτός ο μηχανισμός βασίζεται στην ανάγνωση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων τα οποία μετατρέπει σε κινούμενη εικόνα σε κάποιο μόνιτορ. Η ιδέα της ανάγνωσης της σκέψης, έστω και με "τηλεπαθητικό" μηχάνημα, που μας κάνει να σκεφτούμε διηγήματα Επιστημονικής Φαντασίας, είναι ιδιαίτερα ελκυστική, όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να διαβάζουμε τη σκέψη των άλλων. Οι επιστήμονες, πέρα από τις πολλές άλλες εφαρμογές, μας λένε ότι πολύ σύντομα η αστυνομία θα καταφέρνει με αυτή τη μέθοδο να εξιχνιάζει όλα τα εγκλήματα. Ο Jack Gallant, που είναι επικεφαλής των ερευνών, δηλώνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του πειράματος και το γεγονός ότι οι εικόνες που εκπέμπει στην οθόνη το μηχάνημα είναι κάπως θολές, ή το ότι συχνά απουσιάζουν κάποια αντικείμενα στην απεικόνιση, οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα, όταν βλέπουν κάτι και θέλουν να το περιγράψουν, αναζητούν αυτόματα μια οικεία εικόνα ή λέξη και αυτός ο στιγμιαίος δισταγμός, μέχρι να αποφασίσουν συνειδητά, επηρεάζει προς το παρόν αρνητικά το μηχάνημα. Πιστεύει ότι η πρόοδος αυτής της έρευνας θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, από την εξιχνίαση εγκλημάτων ως το να δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που είναι ανίκανα να κινηθούν και να μιλήσουν, να επικοινωνούν με το περιβάλλον. Η επιστήμη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα δυσλεκτικά άτομα, αλλά σύντομα θα μπορούμε και να καταγράφουμε τα όνειρά μας!

Στο πείραμά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό σκάνερ (σαρωτή) που χρησιμοποιείται ευρέως στα σύγχρονα νοσοκομεία και εξέτασαν τους εγκεφάλους δύο εθελοντών που παρακολουθούσαν εικόνες και ταινίες σε μια οθόνη. Η εγκεφαλική δραστηριότητα,την οποία κατέγραφε ο σαρωτής, έμπαιναν σε ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο έψαχνε για τη διασύνδεση ανάμεσα στο σχηματισμό μορφών, χρωμάτων και κίνησης στο βίντεο και στη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια εικόνα στην οθόνη έδειχνε τον κωμικό Στηβ Μάρτιν, ντυμένο στα λευκά, και το μηχάνημα κατάφερε να μεταφέρει στη δική του οθόνη την εικόνα που σχηματίστηκε στα κεφάλια των δυο εθελοντών. Το κομπιούτερ έπιασε σωστά το περίγραμμα του ηθοποιού, έδειξε ότι τα ρούχα του ήταν λευκά, αλλά αδυνατούσε να δείξει, πέρα από το περίγραμμα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κωμικού. Μια άλλη εικόνα έδειχνε τον ουρανό πάνω από την πόλη και ένα αεροπλάνο να πετά. Το μηχάνημα σχημάτισε μια πολύ σωστή εικόνα του ουρανού, με σωστά χρώματα και σύννεφα, αλλά δεν κατάφερε να "πιάσει" καθόλου το αεροπλάνο.Όταν οι εθελοντές έβλεπαν κάποια ταινία, το μηχάνημα που αναμετάδιδε με εικόνες τη σκέψη τους, ή πιο σωστά, την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, έδειχνε αποσπάσματα της ταινίας ακριβώς ίδια με αυτά που έβλεπαν οι εθελοντές, αλλά συχνά με αρκετά θολή εικόνα.

"Μερικές εικόνες αποκωδικοποιούνται καλύτερα από άλλες", μας λέει ο Gallant. "Μπορούμε να απεικονίσουμε σχεδόν στην εντέλεια τα πρόσωπα ανθρώπων που κάθονται και μιλούν, αλλά η γρήγορη κίνηση της κάμερας στο χώρο, μπερδεύει τον αλγόριθμο".

Αυτό το πείραμα ήταν το τελευταίο μιας ολόκληρης σειράς που γίνονται με στόχο να καταδείξουν ότι, μετά την αφενός τόσο αιφνίδια και αφετέρου τόσο μεγάλη αύξηση των γνώσεων και των τεχνολογιών μας τα τελευταία χρόνια, καθίσταται προφανές ότι οι μηχανές θα μπορούν πολύ σύντομα να διαβάζουν και να καταγράφουν και τις πιο μύχιες σκέψεις μας. Ακούγεται τρομακτικό και όντως είναι, αφού από όσο βλέπω, οι επιστήμονες δεν αστειεύονται καθόλου, έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο Ρέι Μπράντμπερι και ο Βαν Βογκτ, φαντάστηκαν κάτι που ήταν πολύ πιο κοντά απ' όσο και οι ίδιοι φαντάζονταν . Ίσως κοντύτερα όλων να βρίσκεται ο Όργουελ, με το εφιαλτικό 1984 (που δημοσιεύθηκε πριν από 60 ακριβώς χρόνια, το 1949 από τις εκδ. Secker and Warburg).

Στο University College του Λονδίνου, έκαναν παράλληλες έρευνες με σαρωτές εγκεφάλου και κατάφεραν να "πιάσουν" το 50% των αναμνήσεων που ανακαλούσε κάποιος εθελοντής. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη πρόοδος και στον τομέα της ανίχνευσης του ανθρώπινου εγκεφάλου και στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν παρόμοιες τεχνικές για να καταμετρηθούν οι ακαδημαϊκές δυνατότητες μαθητών (τα παλιά καλά τεστ IQ θεωρούνται ανακριβή και πεπαλαιωμένα), για να ανιχνευθούν πρώιμα σημάδια της νόσου του Alzheimer, αλλά και για να προβλέψουν, με μεγάλη στατιστική επιτυχία μάλιστα, τι απόφαση θα πάρει κάποιο άτομο που αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, τι απάντηση θα δώσει συνειδητά, απέναντι σε κάποιο πρόβλημα. Εκπληκτικά πράγματα! Που μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο καλό, αλλά και πολύ μεγάλο κακό. Γιατί υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη.

Στη Μ.Βρετανία, το "τηλεπαθητικό" μηχάνημα αγοράστηκε ήδη από 2 μεγάλες πολυεθνικές, την Unilever και την McDonald's. Αυτές οι κυρίες ενδιαφέρονται να μάθουν πώς σκεπτόμαστε και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τη σκέψη μας για να καταναλώνουμε περισσότερο τα προϊόντα τους. Επίσης, στα χέρια ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, αυτή η τεχνική θα μπορούσε να καταστεί δραματικά επικίνδυνη. Ο καθηγητής δρ. Russel Foster, του πανεπιστημίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι πεπεισμένος ότι "οι ταχύτατες πρόοδοι στον τομέα της ανίχνευσης του εγκεφάλου δημιουργούν πολλά ηθικά προβλήματα". Θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό να πληροφορούν με κάθε δυνατό τρόπο οι επιστήμονες το κοινό πάνω στις έρευνές τους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια δημόσια συζήτηση πάνω στο πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η αυτή η νέα γνώση.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Εικόνες που χάθηκαν...Λέτε να μας σώσει η βιοτεχνολογία;

Ήρεμα απογεύματα με περιπάτους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως τα αποτυπώνει μοναδικά η μνήμη του ζωγράφου...

Εικόνες από ελληνικές πόλεις που χάθηκαν για πάντα...


Γιάννης Σταύρου, Κυριακάτικος περίπατος, λάδι σε καμβά

Το βέβαιο είναι ότι η ανθρωπότητα δεν πάει καθόλου καλά. Διανύουμε έναν καινούργιο μεσαίωνα με χαρακτηριστικά χοιροτροφείου, με τεχνολογία, και με πληθυσμό που πλησιαζει τα 7 δισ. Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...

Ίσως να υπάρχει κάποια λύση μέσα από τον χώρο της βιοτεχνολογίας...

Μαθαίνουμε ότι γεννήθηκαν υγιέστατα πιθηκάκια από δύο μητέρες κι έναν πατέρα - πείραμα που θα μπορούσε να αποκλείσει κάποιες κληρονομικές ασθένειες!

Ιδού η λύση λοιπόν για να αποκλείσουμε την ανθρώπινη νευροπάθεια της αδηφαγίας, απληστίας, απιστίας, φθονερής βλακείας κλπ...

Για τη δεύτερη μητέρα δεν είμαστε σίγουροι αν πρέπει να προέρχεται από το περιβάλλον του πρωτεύοντος ανθρωποειδούς. Ενδέχεται μια μητέρα από γάτες ή σκύλους, ερπετά ή φάλαινες να αποδόσει καλύτερα στην βελτίωση του ανθρώπινου είδους...


Ακολουθεί άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (14/11/2009):

Δημιούργησαν πιθήκους με γενετικό κολάζ

Γεννήθηκαν στο εργαστήριο οι πρώτοι μακάκοι με DNA από τρεις γονείς

Χάρη σε μια νέα τεχνική οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Πρωτευόντων στο Ορεγκον (Oregon National Primate Research Center) των ΗΠΑ δημιούργησαν υγιέστατα πιθηκάκια από τρεις γονείς: δύο μαμάδες και έναν μπαμπά. Το DNA του πυρήνα των κυττάρων των πιθήκων που δημιούργησαν στο εργαστήριο του Ορεγκον προέρχεται από έναν πατέρα και μια μητέρα μακάκο, ενώ ένα μικρό μέρος του γενετικού τους υλικού, αυτό που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στα μιτοχόνδριά τους, προήλθε από μια τρίτη πίθηκο-μητέρα!

Συνεπώς τα κύτταρα των πιθήκων που γεννήθηκαν μετέφεραν δύο τύπους DNA: αυτό που προέκυψε από τη σύζευξη του γενετικού υλικού στον πυρήνα των νέων κυττάρων, δηλαδή από τη σύζευξη του DNA των δύο γονιών. Ενώ το DNA που υπήρχε στα μιτοχόνδρια, οργανίδια που βρίσκονται εκτός του πυρήνα σε όλα τα κύτταρα, προήλθε αποκλειστικά από μια δεύτερη μητέρα. Ας σημειωθεί ότι τα μιτοχόνδρια είναι τα ειδικά οργανίδια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων και διαθέτουν το δικό τους ημιαυτόνομο DNA, το οποίο κληρονομούν αποκλειστικά από τα μιτοχόνδρια της μητέρας.

Το ενδιαφέρον αυτής της έρευνας για εμάς τους ανθρώπους είναι ότι μικρές μεταλλάξεις στο DNA των μιτοχονδρίων μας συνδέονται στενά με μια σειρά από σοβαρές ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, νεοπλασίες ή και στειρότητα. Αρα, το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρουμε ώστε οι μητέρες που έχουν στα μιτοχόνδριά τους τέτοιες μεταλλάξεις να μην κληροδοτήσουν στα παιδιά τους αυτές τις ασθένειες.

Οι ερευνητές στο Ορεγκον ανακάλυψαν μια μέθοδο για να το πετύχουν, για την ώρα μόνο σε πιθήκους. Παίρνοντας ένα ωάριο από μια υγιή μακάκο, αφαίρεσαν τον πυρήνα του ωαρίου και στη θέση του τοποθέτησαν μόνο τον πυρήνα από ένα ωάριο της υποψήφιας μητέρας που δυστυχώς είχε μεταλλαγμένο μιτοχονδριακό DNA. Τα 15 ωάρια που προέκυψαν περιείχαν το καθένα ένα αντίγραφο του πυρήνα χωρίς τα μεταλλαγμένα μιτοχόνδρια και ήταν έτοιμα να γονιμοποιηθούν τεχνητά από τα σπερματοζωάρια του πατέρα μακάκου. Ετσι προέκυψαν απολύτως υγιή πιθηκάκια που όμως είχαν το DNA από δύο μητέρες και έναν πατέρα. Στο μέλλον η τεχνική αυτή μπορεί να οδηγήσει και στη γέννηση ανθρώπων χωρίς τις ασθένειες που οφείλονται σε μεταλλάξεις του μιτοχονδριακού DNA της μητέρας. *