Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Εμβόλιο κατά του καρκίνου


Γιάννης Σταύρου, Γυναίκα σε μπλε φόντο, λάδι σε καμβά

Σημαντικά τα νέα για την αντιμετώπιση του καρκίνου:

Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε βλαστοκύτταρα ικανά να μιμηθούν κάποια από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου, τα οποία όταν εισαχθούν στον οργανισμό, τον ξεγελούν και τον αναγκάζουν να αναπτύξει φυσική ανοσία απέναντι στην ασθένεια.

Αν και οι ομοιότητες των βλαστικών και των καρκινικών κυττάρων ήταν γνωστές, η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Stem Cells, είναι η πρώτη που συνδέει τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα με τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προς το παρόν η έρευνά τους εστιάζει στον καρκίνο στο κόλον, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να διευρυνθεί για να προσφέρει ευρύτερη κάλυψη απέναντι στην επάρατη νόσο. Η καινοτομική αυτή προσέγγιση από μέρους Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών βασίζεται στην αρχή ότι τα βλαστοκύτταρα και τα καρκινικά κύτταρα μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά. Στη θεωρία η νέα αυτή μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με τα κοινά εμβόλια, τα οποία μιμούνται την ασθένεια από την οποία πρέπει να προστατευτεί ο οργανισμός για να τον βοηθήσουν να αναπτύξει φυσική άμυνα εναντίον της. Ετσι, όταν ο ασθενής εκτεθεί στην πραγματική νόσο, το σώμα είναι έτοιμο να αντεπιτεθεί.

Ο καθηγητής Ζιχάι Λι από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ανοίγουν έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης της καρκινικής έρευνας. «Τα καρκινικά κύτταρα και τα βλαστοκύτταρα έχουν πολλά κοινά μοριακά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Με την εισαγωγή βλαστοκυττάρων στον οργανισμό επομένως καταφέρνουμε να ξεγελάσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και να το κάνουμε να πιστέψει ότι υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του θέτει στη συνέχεια σε λειτουργία το πρόγραμμα καταπολέμησης όγκων» εξήγησε ο Λι, ενώ ο ανοσολόγος συνάδελφός του Μπέι Λιου πρόσθεσε ότι αν και μέχρι σήμερα η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί μόνο στον καρκίνο στο κόλον, θεωρεί πως μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική και σε άλλους τύπους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που εξετάζεται η χρήση βλαστοκυττάρων για τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου, γι’ αυτό και η μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν με ένεση ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν αντισώματα κατά των όγκων του παχέος εντέρου και αποδείχθηκαν ασυνήθιστα ανθεκτικά στη μεταμόσχευση τέτοιων καρκινικών κυττάρων.

«Παρόλο που εξετάσαμε την προστατευτική δράση μόνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πιστεύουμε ότι τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την παραγωγή ανοσολογικής αντίδρασης ενάντια σε ένα ευρύ φάρμα καρκίνων» εκτιμούν τώρα οι ερευνητές.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι τα τεχνητά βλαστικά κύτταρα (iPS) δεν πυροδοτούν την ίδια ανοσολογική αντίδραση με τα φυσικά βλαστοκύτταρα, ένδειξη ότι παρουσιάζουν άγνωστες αλλά σημαντικές μοριακές διαφορές.

Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: